Smaki tradycji i regionu – powidła


Podczas „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, poza tematyką dotyczącą walorów pieczywa na zakwasie, nasi wychowankowie poszerzali wiedzę o tradycji związanej ze śliwką węgierką oraz sporządzaniem powideł. Wzorem lat ubiegłych gościliśmy w naszej szkole Starszego Kustosza Muzeum Etnograficznego w Toruniu, Panią mgr Grażynę Szelągowską. Podczas lekcji muzealnej na temat: "Smaki tradycji i regionu – powidła", uczniowie zawodów gastronomicznych poszerzyli wiedzę o kilkuwiekowej tradycji uprawy śliwki węgierki

W Dolinie Dolnej Wisły uczestniczyliśmy w pokazie unikalnego zabytkowego sprzętu służącego niegdyś do wyrobu powideł.

Zwieńczeniem tegorocznej kampanii był uroczysty poczęstunek dla całej społeczności KPSOSW. Degustacja sporządzonego przez uczniów różnorodnego pieczywa, powideł i innych dodatków do chleba pozwoliła uczestnikom na delektowanie się niepowtarzalnym smakiem wyrobów.

Spotkanie odbyło się w pogodnej, odświętnej atmosferze.