"Dziecko ma prawo być sobą. Ma prawo do popełniania błędów. Ma prawo do posiadania własnego zdania. Ma prawo do szacunku. Nie ma dzieci – są ludzie".
Janusz Korczak
Branżowa Szkoła II stopnia
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. W BS II stopnia jest realizowana druga kwalifikacja wyodrębniona w tym zawodzie: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Równocześnie z kształceniem zawodowym realizowane jest kształcenie ogólne przygotowujące do zdania egzaminu maturalnego.
Absolwent BS II stopnia podczas nauki zostanie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych odpowiadających potrzebom rynku pracy:
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Nauczy się także organizowania i prowadzenia usług gastronomicznych, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Absolwent powinien zdobyć umiejętności aktywnego zachowania na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, pisania biznesplanu.
Nabór uczniów do Branżowej Szkoły
II stopnia
Informacji dotyczących naboru uczniów udziela wicedyrektor ds. kształcenia zawodowego i przysposobienia do pracy pani Agnieszka Majewska pod numerem telefonu (+48) 883 647 684