"Dziecko ma prawo być sobą. Ma prawo do popełniania błędów. Ma prawo do posiadania własnego zdania. Ma prawo do szacunku. Nie ma dzieci – są ludzie".
Janusz Korczak
Kucharz i pracownik pomocniczy
gastronomii
Absolwent kształcący się w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywa się na terenie szkoły i obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, podstawy żywienia człowieka, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, język angielski w gastronomii.
Absolwent kształcący się w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Absolwent kształcący się w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- Wykonywania prac pomocniczych, pod nadzorem kucharza, w obiektach gastronomicznych i przedsiębiorstwach produkujących gotowe wyroby i półprodukty kulinarne;
- sporządzania różnego rodzaju półproduktów i potraw, ciast, napojów, deserów, przygotowywania warzyw, owoców, mięsa, ryb do dalszej obróbki;
- przechowywania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem;
- wydawania potraw i napojów oraz porządkowania pomieszczeń gastronomicznych w części handlowo-usługowej.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywa się na terenie szkoły i obejmuje realizację następujących przedmiotów:
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, podstawy gastronomii, pracownia gastronomiczna, język angielski w usługach gastronomicznych Kształcenie zawodowe praktyczne w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii realizowane jest w szkolnych pracowniach zajęć praktycznych i na stołówkach w zakładach gastronomicznych zamkniętych.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań dla zawodu kucharz oraz HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii Perspektywy zawodowe Kucharz oraz pracownik pomocniczy może pracować w zakładach typu otwartego np. w restauracjach, barach, kawiarniach oraz zamkniętego, czyli w różnego rodzaju stołówkach
Cukiernik
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, surowce stosowane w cukiernictwie, język angielski w cukiernictwie.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
Perspektywy zawodowe
Cukiernik może podejmować pracę w cukierniach oraz zakładach produkujących wyroby cukiernicze.
Fryzjer
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prowadzenia konsultacji z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej;
- doradzania w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury;
- wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy;
- wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
- wykonywania strzyżenia włosów, golenia i formowania zarostu męskiego;
- wykonywania zmiany koloru włosów;
- wykonywania stylizacji fryzur.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: podstawy fryzjerstwa z elementami BHP, techniki fryzjerskie, stylizacja, język angielski we fryzjerstwie.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w szkolnej pracowni fryzjerskiej.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji:
FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich.
Perspektywy zawodowe
Absolwent kształcący się w zawodzie fryzjer może podejmować pracę w różnego rodzaju salonach fryzjerskich.
Krawiec i pracownik pomocniczy krawca
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie krawiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- projektowania wyrobów odzieżowych;
- konstruowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
- modelowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
- dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych;
- wykonywania wyrobów odzieżowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy krawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac pomocniczych związanych z organizacją stanowiska pracy i obsługą klientów w zakładzie krawieckim;
- przygotowywania materiałów odzieżowych i dodatków krawieckich do wyrobów odzieżowych w zakresie niezbędnym do wykonania pomocniczych prac krawca;
- wykonywania czynności związanych z wytwarzaniem i wykończaniem prostych wyrobów odzieżowych i bieliźnianych;
- wykonywania czynności związanych z naprawą i przeróbką prostych wyrobów odzieżowych.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: elementy projektowania odzieży, pracownia modelowania, materiałoznawstwo odzieżowe, technologia wytwarzania odzieży, język angielski w krawiectwie.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest również na terenie szkoły, w pracowni krawieckiej mieszczącej się w budynku szkoły na II piętrze.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji w zawodzie krawiec: MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych, w zawodzie pracownik pomocniczy krawca: MOD.07. Wykonywanie prostych wyrobów odzieżowych.
Perspektywy zawodowe
Krawiec ma możliwość zatrudnienia: w zakładach usługowych, zakładach przemysłu odzieżowego, szwalniach, możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej – własna pracownia krawiecka, a także w teatrach, planach filmowych, szpitalach. Stanowiska pracy: krawiec odzieży – damskiej, męskiej i dziecięcej, przeróbki i naprawa odzieży, krawiec odzieży bieliźnianej i stołowej – bielizna pościelowa oraz dekoracje wnętrz – firany, obrusy i serwety itp.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie krawiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- projektowania wyrobów odzieżowych;
- konstruowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
- modelowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
- dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych;
- wykonywania wyrobów odzieżowych.
Monter sieci i instalacji sanitarnych
Absolwent kształcący się w zawodzie monter sieci i instalacji sanitarnych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania robót przygotowawczych związanych z budową sieci komunalnych oraz montażem instalacji sanitarnych;
- wykonywania robót związanych z budową sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych oraz sieci i węzłów ciepłowniczych;
- wykonywania montażu instalacji wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, grzewczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych;
- wykonywania robót związanych z konserwacją, remontem i modernizacją sieci oraz instalacji sanitarnych.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia robót sanitarnych, dokumentacja techniczna, podstawy budownictwa, język angielski w inżynierii sanitarnej.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w Centrum Kształcenia Praktycznego.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji BUD.09. Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych.
Perspektywy zawodowe
Monter sieci i instalacji sanitarnych może podejmować pracę w różnego rodzaju firmach budowlanych i instalacyjnych, przedsiębiorstwach wodociągowych, warsztatach remontowo-montażowych, administracjach domów mieszkalnych, a także prowadzić własną firmę instalacyjno-montażową.
Murarz - tynkarz
Absolwent kształcący się w zawodzie murarz - tynkarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania zapraw murarskich, tynkarskich i mieszanek betonowych;
- wykonywania murowanych konstrukcji budowlanych;
- wykonywania i naprawy tynków wewnętrznych i zewnętrznych;
- wykonywania remontów i rozbiórki murowanych konstrukcji budowlanych.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia robót murarsko-tynkarskich, zarys budownictwa ogólnego, rysunek budowlany, język angielski w pracach murarskich i tynkarskich.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w Centrum Kształcenia Praktycznego.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich.
Perspektywy zawodowe
Murarz - tynkarz może podejmować pracę w małych, średnich i dużych firmach budowlanych, w rzemieślniczych zakładach remontowo - budowlanych. Przygotowany jest do prowadzenia własnej działalności gospodarczej
pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
- wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia prac w obiektach hotelarskich, prace gospodarcze w obiektach hotelowych, prace ogrodnicze w obiektach hotelarskich, język angielski w hotelarstwie.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w toruńskich obiektach hotelowych różnej kategorii, zaprzyjaźnionych instytucjach oraz szkolnej pracowni hotelarskiej i gastronomicznej.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie.
Perspektywy zawodowe
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może podejmować pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych (hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi).
Ogrodnik
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- zakładania i pielęgnowania upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych w gruncie, pod szkłem, folią i w obiektach zamkniętych;
- projektowania, realizowania i utrzymania aranżacji ogrodów prywatnych i publicznych;
- zbierania i przechowywania plonów ogrodniczych;
- eksploatowania narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w ogrodnictwie,
- stosowania środków chemicznych w uprawie i ochronie roślin;
Realizowane przedmioty
Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: bezpieczeństwo i higiena pracy w ogrodnictwie, sadownictwo, warzywnictwo, rośliny ozdobne, technika w ogrodnictwie, integrowana ochrona roślin, język angielski w ogrodnictwie Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest na terenie szkoły oraz w przedsiębiorstwach ogrodniczych.
Kwalifikacja
Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.
Perspektywy zawodowe
Absolwent kształcący się w zawodzie ogrodnik może podejmować pracę w różnego rodzaju przedsiębiorstwach ogrodniczych.