W Manufakturze Cukierków w Toruniu uwielbiają wytwarzać słodycze, dlatego chętnie dzielą się swoją pasją! Zachęceni zaproszeniem z Manufaktury, w dniu 3 grudnia 2024 r. wzięliśmy udział w Warsztatach Kręcenia Lizaków. Obserwowaliśmy etapy powstawania słodyczy: od gotowania karmelu, barwienia naturalnymi składnikami, aż po tworzenie różnorodnych kształtów. Było to nie tylko wyjątkowe przeżycie, ale również niezwykła podróż w czasie, bowiem obserwowaliśmy metodę wytwarzania cukierków i lizaków znaną już od XVII wieku! Poczuliśmy cudowne zapachy i smaki oraz mieliśmy okazję dotykać ciepłego karmelu tworząc własne lizaki. Każdy z nas własnoręcznie wykonał swojego lizaka – taki lizak smakuje najlepiej! Warsztaty zakończyły się zdobyciem dyplomu „Małego Cukiernika”.

Uczniowie kl.7, 7 Ab i 8 oraz p. I. Orłowska. p. B. Skucińska, p. A. Wolter