eTwinning
  logo kujawy pomorze logo ministerstwo edukacji logo nexera 

Kucharz i pracownik pomocniczy
gastronomii

Absolwent kształcący się w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości produktów;
  • przechowywania żywności;
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego;
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawania dań.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywa się na terenie szkoły i obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, podstawy żywienia człowieka, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, język angielski w gastronomii.

Absolwent kształcący się w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

Absolwent kształcący się w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • Wykonywania prac pomocniczych, pod nadzorem kucharza, w obiektach gastronomicznych i przedsiębiorstwach produkujących gotowe wyroby i półprodukty kulinarne;
  • sporządzania różnego rodzaju półproduktów i potraw, ciast, napojów, deserów, przygotowywania warzyw, owoców, mięsa, ryb do dalszej obróbki;
  • przechowywania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem;
  • wydawania potraw i napojów oraz porządkowania pomieszczeń gastronomicznych w części handlowo-usługowej.

Realizowane przedmioty


Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywa się na terenie szkoły i obejmuje realizację następujących przedmiotów:
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, podstawy gastronomii, pracownia gastronomiczna, język angielski w usługach gastronomicznych Kształcenie zawodowe praktyczne w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii realizowane jest w szkolnych pracowniach zajęć praktycznych i na stołówkach w zakładach gastronomicznych zamkniętych.

Kwalifikacja


Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań dla zawodu kucharz oraz HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii Perspektywy zawodowe Kucharz oraz pracownik pomocniczy może pracować w zakładach typu otwartego np. w restauracjach, barach, kawiarniach oraz zamkniętego, czyli w różnego rodzaju stołówkach




Cukiernik

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, surowce stosowane w cukiernictwie, język angielski w cukiernictwie.

Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Perspektywy zawodowe

Cukiernik może podejmować pracę w cukierniach oraz zakładach produkujących wyroby cukiernicze.

Praca w cukierni

Fryzjer

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • prowadzenia konsultacji z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej;
  • doradzania w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury;
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy;
  • wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów, golenia i formowania zarostu męskiego;
  • wykonywania zmiany koloru włosów;
  • wykonywania stylizacji fryzur.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: podstawy fryzjerstwa z elementami BHP, techniki fryzjerskie, stylizacja, język angielski we fryzjerstwie.
Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w szkolnej pracowni fryzjerskiej.

Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji:

FRK.01. Wykonywanie usług  fryzjerskich.

Perspektywy zawodowe

Absolwent kształcący się w zawodzie fryzjer może podejmować pracę w różnego rodzaju salonach fryzjerskich.
fryzjer dyplom

Krawiec i pracownik pomocniczy krawca

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie krawiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  •  projektowania wyrobów odzieżowych;
  •  konstruowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
  • modelowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
  • dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych;
  • wykonywania wyrobów odzieżowych.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy krawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • wykonywania prac pomocniczych związanych z organizacją stanowiska pracy i obsługą klientów w zakładzie krawieckim;
  • przygotowywania materiałów odzieżowych i dodatków krawieckich do wyrobów odzieżowych w zakresie niezbędnym do wykonania pomocniczych prac krawca;
  • wykonywania czynności związanych z wytwarzaniem i wykończaniem prostych wyrobów odzieżowych i bieliźnianych;
  • wykonywania czynności związanych z naprawą i przeróbką prostych wyrobów odzieżowych.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: elementy projektowania odzieży, pracownia modelowania, materiałoznawstwo odzieżowe, technologia wytwarzania odzieży, język angielski w krawiectwie.

Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest również na terenie szkoły, w pracowni krawieckiej mieszczącej się w budynku szkoły na II piętrze.
 Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji w zawodzie krawiec: MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych, w zawodzie pracownik pomocniczy krawca: MOD.07. Wykonywanie prostych wyrobów odzieżowych.

 Perspektywy zawodowe

Krawiec ma możliwość zatrudnienia: w zakładach usługowych, zakładach przemysłu odzieżowego, szwalniach, możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej – własna pracownia krawiecka, a także w teatrach, planach filmowych, szpitalach. Stanowiska pracy: krawiec odzieży – damskiej, męskiej i dziecięcej, przeróbki i naprawa odzieży, krawiec odzieży bieliźnianej i stołowej – bielizna pościelowa oraz dekoracje wnętrz – firany, obrusy i serwety itp.
Szycie na maszynie

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie krawiec powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  •  projektowania wyrobów odzieżowych;
  •  konstruowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
  • modelowania podstawowych wyrobów odzieżowych;
  • dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych;
  • wykonywania wyrobów odzieżowych.



Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Monter sieci i instalacji sanitarnych

Absolwent kształcący się w zawodzie monter sieci i instalacji sanitarnych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • wykonywania robót przygotowawczych związanych z budową sieci komunalnych oraz montażem instalacji sanitarnych;
  • wykonywania robót związanych z budową sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych oraz sieci i węzłów ciepłowniczych;
  • wykonywania montażu instalacji wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, grzewczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych;
  • wykonywania robót związanych z konserwacją, remontem i modernizacją sieci oraz instalacji sanitarnych.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia robót sanitarnych, dokumentacja techniczna, podstawy budownictwa, język angielski w inżynierii sanitarnej.

Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w Centrum Kształcenia Praktycznego.

Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji BUD.09. Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych.

Perspektywy zawodowe

Monter sieci i instalacji sanitarnych może podejmować pracę w różnego rodzaju firmach budowlanych i instalacyjnych, przedsiębiorstwach wodociągowych, warsztatach remontowo-montażowych, administracjach domów mieszkalnych, a także prowadzić własną firmę instalacyjno-montażową.


monter sieci i instalacji sanitarnych

Murarz - tynkarz

Absolwent kształcący się w zawodzie murarz - tynkarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • wykonywania zapraw murarskich, tynkarskich i mieszanek betonowych;
  • wykonywania murowanych konstrukcji budowlanych;
  • wykonywania i naprawy tynków wewnętrznych i zewnętrznych;
  • wykonywania remontów i rozbiórki murowanych konstrukcji budowlanych.

    Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia robót murarsko-tynkarskich, zarys budownictwa ogólnego, rysunek budowlany,  język angielski w pracach murarskich i tynkarskich.

Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w Centrum Kształcenia Praktycznego.

    Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich.

    Perspektywy zawodowe

Murarz - tynkarz może podejmować pracę w małych, średnich i dużych firmach budowlanych, w rzemieślniczych zakładach remontowo - budowlanych. Przygotowany jest do prowadzenia własnej działalności gospodarczej


pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


  • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
  • wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
  • wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.

Realizowane przedmioty

Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: technologia prac w obiektach hotelarskich, prace gospodarcze w obiektach hotelowych, prace ogrodnicze w obiektach hotelarskich, język angielski w hotelarstwie.

Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest w toruńskich obiektach hotelowych różnej kategorii, zaprzyjaźnionych instytucjach oraz szkolnej pracowni hotelarskiej i gastronomicznej.

Kwalifikacja

Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie.

Perspektywy zawodowe

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może podejmować pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych (hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi).



pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Ogrodnik

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • zakładania i pielęgnowania upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych w gruncie, pod szkłem, folią i w obiektach zamkniętych;
  • projektowania, realizowania i utrzymania aranżacji ogrodów prywatnych i publicznych;
  • zbierania i przechowywania plonów ogrodniczych;
  • eksploatowania narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w ogrodnictwie,
  • stosowania środków chemicznych w uprawie i ochronie roślin;

Realizowane przedmioty


Kształcenie zawodowe teoretyczne, odbywające się na terenie szkoły, obejmuje realizację następujących przedmiotów: bezpieczeństwo i higiena pracy w ogrodnictwie, sadownictwo, warzywnictwo, rośliny ozdobne, technika w ogrodnictwie, integrowana ochrona roślin, język angielski w ogrodnictwie Kształcenie zawodowe praktyczne realizowane jest na terenie szkoły oraz w przedsiębiorstwach ogrodniczych.

Kwalifikacja


Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i uzyskania kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.

Perspektywy zawodowe


Absolwent kształcący się w zawodzie ogrodnik może podejmować pracę w różnego rodzaju przedsiębiorstwach ogrodniczych.

Stolarz

Kontakt

Ważne linki

Strona została sfinansowana ze środków NEXERY

logo sponsora - przejscie na strone


Nasze przedszkole

  przejscie na strone przedszkola