Start
Ośrodek
Branżowa Szkoła II stopnia
Branżowa Szkoła II stopnia
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. W BS II stopnia jest realizowana druga kwalifikacja wyodrębniona w tym zawodzie: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Równocześnie z kształceniem zawodowym realizowane jest kształcenie ogólne przygotowujące do zdania egzaminu maturalnego.
Absolwent BS II stopnia podczas nauki zostanie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych odpowiadających potrzebom rynku pracy:
oceniania jakości żywności,
planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
wykonywania usług gastronomicznych,
ekspedycji potraw i napojów.
Nauczy się także organizowania i prowadzenia usług gastronomicznych, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Absolwent powinien zdobyć umiejętności aktywnego zachowania na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, pisania biznesplanu.
.